Oświadczenie Stowarzyszenia Kultury Chrześcijańskiej im. Księdza Piotra Skargi w sprawie akcji informacyjnej „STOP Komunii Świętej na rękę!”

2020-10-02

1 października br. Stowarzyszenie Kultury Chrześcijańskiej im. Księdza Piotra Skargi rozpoczęło akcję informacyjną „STOP Komunii Świętej na rękę!”, która jest wyrazem troski świeckich środowisk katolickich o oddawanie należnej czci Najświętszemu Sakramentowi Ciała i Krwi Pańskiej.

Nasz głos wypływa z głębokiego zaniepokojenia eksperymentem, który pod pretekstem „ochrony zdrowia” prowadzi do podawania Wiernym Kościoła katolickiego Komunii Świętej na rękę.

Chociaż praktyka taka była stosowana w pierwszych wiekach chrześcijaństwa, jednak podczas podawania Ciała Chrystusa przestrzegano zasad chroniących okruchy Hostii przed zgubieniem i profanacją. Wierny przyjmujący Komunię Świętą przed i po przystąpieniu do tego Sakramentu obmywał dłonie, podobnie jak czynią to obecnie kapłani odprawiający Mszę Świętą. Puryfikacja dłoni i palców, które miały styczność z Hostią, ma zagwarantować, że każdy jej okruch zostanie przyjęty przez wiernych i nie dojdzie do profanacji Ciała Chrystusa. Rozwój świętej liturgii a także pogłębiająca się cześć do Najświętszego Sakramentu w ciągu wieków sprawiły, iż wypracowano i przyjęto w Kościele Katolickim praktykę, która w sposób dotychczas najpełniejszy łączy w sobie najwyższą cześć do Najświętszego Sakramentu wyrażającą się w postawie klęczącej (przyjmowanej podczas adoracji) z troską o każdą najmniejszą nawet cząstkę Ciała Pańskiego przyjmowanego do ust w asyście ministranta trzymającego patenę.

Dla każdego katolika powinno być oczywistym że Chrystus po przeistoczeniu podczas Mszy Świętej jest obecny w każdym, nawet najmniejszym, okruchu konsekrowanej Hostii, dlatego na szafarzach i na wiernych spoczywa obowiązek zadbania o oddanie należytej czci każdemu okruchowi Eucharystycznego Chleba, będącego prawdziwie Ciałem Chrystusa.

Odchodzenie od udzielania Komunii Świętej do ust na rzecz podawania Jej na rękę nie ma – w naszej opinii – uzasadnienia także w przepisach sanitarnych. Hostia podawana przez Kapłana bezpośrednio do ust nie ma styczności z dłonią wiernego, która dotyka różnych powierzchni. Podawanie Komunii Świętej do ust jako bezpieczniejsze ze względów sanitarnych uznała m.in. grupa 21 lekarzy z Austrii oraz Stowarzyszenie Lekarzy Katolickich we Włoszech.

Dla wiernych Kościoła katolickiego tradycyjne udzielanie Najświętszego Sakramentu jest istotne również ze względu na minimalizację występowania sytuacji, gdy osoby otrzymujące Hostię na rękę nie spożywały Jej, lecz wykorzystywały w innych celach lub udostępniały Ją innym osobom, doprowadzając do znanych i opisywanych w mass mediach przypadków profanacji Ciała Chrystusa.

Stowarzyszenie Kultury Chrześcijańskiej im. Księdza Piotra Skargi, kierując się troską o oddawanie należytej czci Najświętszemu Sakramentowi, zachęca wiernych do włączenia się w akcję „STOP Komunii Świętej na rękę!”, o której więcej informacji można znaleźć na specjalnie utworzonej stronie internetowej „Ciało Chrystusa” (https://CialoChrystusa.com ).

Stowarzyszenie Kultury Chrześcijańskiej im. Księdza Piotra Skargi

Kraków, 1 października AD 2020

Widzowie TVP Polonia już po raz kolejny będą mieli okazję obejrzeć film pt. „Via Dolorosa - Droga zbawienia”, zrealizowany przez Stowarzyszenie Kultury Chrześcijańskiej im. ks. Piotra Skargi. „Via Dolorosa” to dokument, który posługuje się obrazami współczesnymi, ale pełni oddaje znany nam z Pisma Świętego przekaz i pomaga w zrozumieniu tajemnicy Zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Wielkim wzbogaceniem wyjątkowego dokumentu jest komentarz Ks. Prof. Waldemara Chrostowskiego, który przenosi nas w atmosferę czasów, gdy na Ziemi Świętej był obecny Jezus Chrystus.
8 maja w Fatimie została odprawiona Msza Święta za Przyjaciół Stowarzyszenia Księdza Piotra Skargi. Bezpośrednio po niej w Kaplicy Objawień Sanktuarium złożyliśmy podziękowania i prośby do Matki Bożej od naszych Dobrodziejów.
Nie milkną echa po zdjęciu z emisji w programie pierwszym TVP programu „Warto rozmawiać” Jana Pospieszalskiego. Władzom telewizji nie spodobała się krytyka rządu wygłoszona na antenie programu 12 kwietnia 2021 r. Wówczas zaproszeni goście w swoich komentarzach wnioskowali, że rząd zupełnie nie radzi sobie z COVID-19. W związku z takim potraktowaniem red. Pospieszalskiego, powstała specjalna petycja do prezesa TVP, w której Polacy domagają się przywrócenia programu.
Na stronie panieprezydencie.pl Stowarzyszenie Ks. Piotra Skargi prowadzi kampanię pod hasłem „Stop dekarbonizacji!”. Apelujemy do Prezydenta RP Andrzeja Dudy, by walczył o polski interes narodowy podczas zbliżającego się szczytu przywódców państw, zainicjowanego przez Prezydenta USA Joe Bidena. Zachęcamy Państwa do podpisywania i wysyłania petycji w tej sprawie.
Na tegoroczny okres Świąt Wielkiej Nocy oraz Niedzielę Miłosierdzia Bożego nasze Stowarzyszenie przygotowało wyjątkową ofertę pogłębienia swojej duchowości i zarazem rozpropagowania Prawdy o Bożym Miłosierdziu. Są to rozważania modlitewne, podzielone na 20 części, które każdego dnia można otrzymać na swoją skrzynkę email. Wystarczy tylko dołączyć do grona naszych korespondentów na specjalnie przygotowanej stronie.