Oświadczenie Stowarzyszenia Kultury Chrześcijańskiej im. Ks. Piotra Skargi w sprawie cenzury prewencyjnej i blokady kanału PCh24TV w serwisie YouTube

2022-09-17 00:00:00

W dniu 13 września 2022 r. redakcja portalu PCh24.pl, którego wydawcą jest Stowarzyszenie Kultury Chrześcijańskiej im. Ks. Piotra Skargi, uzyskała informację o jednostronnej decyzji pracowników spółki zależnej Google LLC o zablokowaniu na siedem dni kanału PCh24TV – Polonia Christiana na platformie YouTube. Zarząd Stowarzyszenia Kultury Chrześcijańskiej im. Ks. Piotra Skargi wyraża stanowczy protest wobec powtarzających się ze strony pracowników serwisu YouTube praktyk cenzorskich, które w rażący sposób łamią konstytucyjną zasadę wolności słowa, obowiązującą wszystkie funkcjonujące na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej środki społecznego przekazu.

Praktyki te stanowią naruszenie dóbr podmiotów, których właścicielem jest Stowarzyszenie. W najbliższym czasie Zarząd Stowarzyszenia zamierza podjąć stosowne kroki prawne względem Google LLC, jak również zawiadomić instytucje i organy państwa kompetentne w sprawach dotyczących rynku medialnego w Polsce.

Zarząd Stowarzyszenia pragnie ponadto zauważyć, iż od dłuższego czasu w Polsce i na świecie opinię publiczną poruszają informacje dotyczące działań spółek zależnych Google LLC, ze szczególnym uwzględnieniem właściciela platformy społecznościowej YouTube, które to działania naruszają konstytucyjną zasadę wolności słowa, jak również wypełniają znamiona praktyk monopolistycznych. Działania te, skutkujące naruszeniem zbiorowych interesów konsumentów, w odniesieniu do spółek zależnych Google LLC w innych sprawach potwierdził m.in. Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej (sygn. akt 147/2022), jak również sygnalizował polski Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (apel koalicji 27 instytucji do Google i Apple w sprawie niejasnych reguł sklepów z aplikacjami). Wspólnym mianownikiem tych ocen jest stwierdzenie braku przejrzystości w działaniach spółek zależnych Google LLC.

W podobnie niejasnych okolicznościach doszło do nałożenia blokady przez serwis YouTube na kanał PCh24TV – Polonia Christiana. Pracownicy serwisu YouTube nie przedstawili uzasadnienia tej decyzji, jak również nie wykazali, by treści publikowane na w/w kanale w jakikolwiek sposób naruszały obowiązujące prawo. Lakoniczny, jednostronny komunikat mówiący o tym, iż zespół pracowników w/w serwisu uznał, że robocza wersja pierwszego odcinku serialu „Władcy świata” (poświęconego postaci Billa Gatesa) „narusza zasady dotyczące nieprawdziwych informacji medycznych”, nie może stanowić podstawy dla działań penalizujących i zarazem paraliżujących całokształt twórczości redakcji PCh24.pl w serwisie YouTube. Uznajemy tę decyzję za bezprawną, krzywdzącą i niepopartą jakimkolwiek materiałem dowodowym.

Uważamy ponadto, iż przestrzeń mediów społecznościowych, stanowiąca obecnie integralną część systemu środków społecznego przekazu, nie może funkcjonować wedle subiektywnych, autorytatywnych ocen dokonywanych przez zespoły zajmujące się faktycznie cenzurą prewencyjną, gdyż w sposób rażący łamie to art. 54 ust. 2 Konstytucji RP. Tenże zapis, pochodzący bezpośrednio z najwyższego obowiązującego w Polsce aktu prawnego, w ślad za międzynarodowymi gwarancjami wolności słowa, nie tylko gwarantuje wolność wyrażania poglądów, ale wprost zakazuje stosowania środków cenzury prewencyjnej wobec środków masowego przekazu. Troska o realizację tej zasady nie stoi w sprzeczności z dążeniem do poszanowania i propagowania własności prywatnej, które stanowi jeden z filarów ideowych środowiska skupionego wokół Stowarzyszenia Kultury Chrześcijańskiej im. Ks. Piotra Skargi od początku jego działalności.

W związku z powyższym żądamy natychmiastowego odblokowania kanału PCh24TV w serwisie YouTube i zaprzestania stosowania podobnych praktyk przez Google LLC w przyszłości.

Zarząd Stowarzyszenia Kultury Chrześcijańskiej im. Ks. Piotra Skargi

To najbardziej radosny moment w roku dla każdego katolika. Dlatego też, z okazji Świąt Wielkiej Nocy A.D. 2024, zarząd Stowarzyszenia Kultury Chrześcijańskiej im. Ks. Piotra Skargi pragnie wszystkim Państwu złożyć życzenia. Zachęcamy do lektury ich treści.
Ze smutkiem zawiadamiamy, iż zmarł wieloletni Przyjaciel Stowarzyszenia Ks. Piotra Skargi i środowisk Tradycji katolickiej w Polsce - ksiądz prałat Roman Kneblewski. Od lat zmagał się z chorobami i urazami, a ostatnie dni spędził w szpitalu. We wtorek skończył 72 lata.
„Jaki jest ostateczny cel antykultury? W pierwszą rocznicę śmierci śp. Krzysztofa Karonia” to tytuł konferencji, której temat jest niezwykle aktualny w dzisiejszych czasach. To wydarzenie komplementarne pod kątem wykładów i debat prowadzonych przez znawców problemu, idących wbrew lewicowej dekonstrukcji naszego życia społecznego i porządku moralnego. Zapraszamy do rejestracji udziału w konferencji, która odbędzie się w sobotę 20 kwietnia 2024 roku w Warszawie.
Zapraszamy wszystkich Państwa na kontynuację cyklu wykładów prof. Roberta Ptaszka w ramach spotkań naszego warszawskiego Klubu. Tym razem znany i ceniony badacz przybliży nam problem herezji kwietyzmu. Ten negujący tradycyjne nauczanie Kościoła pogląd powraca z kolejnymi falami zachwytu trendami ponowoczesności.
Pewne tematy po prostu trzeba podjąć, szczególnie gdy chodzi o sprawy najważniejsze. Dlatego zapraszamy Państwa na wyjątkową debatę, połączoną z promocją najnowszego numeru „Polonia Christiana”. W jakiej Polsce chcemy żyć w przyszłości? Jaką Ukrainę będziemy mieć za naszą wschodnią granicą? Na ile poważne będzie zagrożenie rosyjskie i w jakim stopniu jest w stanie przeciwdziałać mu państwo z wyludniającym się narodem i milionami imigrantów?