Podcinanie wspólnej gałęzi

2010-10-01 00:00:00
Podcinanie wspólnej gałęzi

- Nie przyłożyłabym ręki do podwyżki podatku VAT, bo jest on w Polsce wysoki, a stawka główna - obecne 22 proc. - stanowczo zbyt wysoka. Podatek VAT jest topornym narzutem na konsumpcję bieżącą, potocznie określaną jako tzw. wydatki na życie
– stwierdziła prof. Zyta Gilowska w rozmowie z Mariuszem Boberem dla „Naszego Dziennika”.

Łatanie dziury budżetowej rząd PO - PSL zaczął od podniesienia podatku VAT. To dobry sposób na zmniejszenie deficytu budżetowego?

- Nie przyłożyłabym ręki do podwyżki podatku VAT, bo jest on w Polsce wysoki, a stawka główna - obecne 22 proc. - stanowczo zbyt wysoka. Podatek VAT jest topornym narzutem na konsumpcję bieżącą, potocznie określaną jako tzw. wydatki na życie. To jest brutalne obciążanie gospodarstw domowych, i to tym większe, im większą część dochodu dane gospodarstwo musi przeznaczyć na sfinansowanie bieżących potrzeb. Czyli jest to podatek, który najbardziej dotknie ludzi biednych, takich, którzy nie mają z czego odłożyć, by poczekać na lepsze czasy.

Czy wyższy VAT uderzy również w koniunkturę gospodarczą, w konkurencyjność naszej gospodarki?

- Gdy płace realne stoją w miejscu, a zatrudnienie rośnie tylko sezonowo, to za te same pieniądze i przy wyższych cenach ludzie mogą kupić mniej. Czyli może nastąpić spadek wolumenu konsumpcji w ujęciu fizycznym. Bardziej grozi on towarom krajowym, gdyż towary importowane - np. konfekcja i tekstylia z Chin, są elastyczne cenowo, ponieważ pośrednicy z łatwością dostosowują swoje marże do nowych okoliczności. Przecież te towary są kupowane tak tanio dlatego, że ich produkcja jest bardzo tania. Wiadomo, że nasi producenci mają szanse konkurować z producentami chińskimi wyłącznie jakością towarów, ale to właśnie jakość jest pierwszą ofiarą drożyzny. Niewątpliwie zdrożeje żywność, szczególnie nieprzetworzona, na którą podatek VAT wzrośnie o 2 pkt. procentowe - z obecnych 3 procent do 5 procent.

Rząd broni się, że obniżył za to VAT na żywność przetworzoną.

- Tego jeszcze nie wiemy. Ważne są rozmaite szczegóły, np. klasyfikacja towarów uznanych za żywność przetworzoną. Wiadomo, że istnieją na to sposoby typu "marchew to owoc" (pomysł Brukseli). Możemy się mocno zdziwić. Pewni swego mogą być producenci kiełbas ze względu na strategiczne znaczenie "grillowania" w naszym dyskursie politycznym. Istotny jest nie tylko wpływ podwyższonego podatku VAT na wzrost cen żywności, ale także natura tego wzrostu - czy będzie on jednorazowy, czy też będzie to proces wzrostu cen rozwijający się w czasie. Bo jeśli proces, to raz puszczony w ruch może mieć tendencję rozwojową. Ten problem zwraca uwagę na koszt energii i transportu, co mocno podnoszą piekarze. W wielu rejonach kraju ceny pieczywa już rosną, np. na Lubelszczyźnie ceny chleba zwiększyły się średnio o 20 procent.

[...]

Pełny tekst: "Nasz Dziennik"
Kierowani umiłowaniem Boga i Ojczyzny, a także odpowiedzialnością za losy Rzeczypospolitej i Narodu Polskiego, z pełnym przekonaniem wołamy: przestrzegamy wszystkich katolików przed głosowaniem w II turze wyborów prezydenckich na Rafała Trzaskowskiego!
W dniach 13-14 czerwca w Warszawie odbędzie się konferencja pn. „Wiara i nauka w dobie sekularyzacji”, odwołująca się do najnowszych badań naukowych, dzięki którym więcej dowiemy się o istnieniu inteligentnego projektu, będącego alternatywnym – w stosunku do ewolucjonizmu darwinowskiego – wyjaśnieniem powstania świata. Bazujący na latach analiz i badań naukowcy pokażą nam, jak krucha jest teoria Darwina, akceptowana przez zwolenników materialistycznej i ateistycznej wizji poznania świata.
W sobotę 10 maja w Warszawie odbyła się konferencja poświęcona problemowi, jaki nazwał i badał śp. Krzysztof Karoń. "Jak pokonać antykulturę?" - to pytanie, na które odpowiedzi szukałi prelegenci i uczestnicy dyskusji, widzący zagrożenia płynące na społeczeństwa państw rozwiniętych w XXI wieku.
Czekają nas jeszcze wyższe ceny energii i paliw. Na przedsiębiorców, kierowców, rolników już szykuje się nowe podatki i opłaty oraz restrykcje... Czy w Zielonym Ładzie jakkolwiek chodzi o ekologię, a także, czy po wyborach tutejsze władze przyspieszą jego wdrażanie – odpowiedzą eksperci – goście Klubu Stańczyka w Warszawie, już w najbliższy piątek 23 maja o godzinie 18:00.
Wszystkich Państwa serdecznie zapraszamy na wyjątkowy odcinek programu Prawy Prosty Plus, prowadzonego przez red. Łukasza Karpiela (PCh24.pl). Tym razem realizujemy go z udziałem publiczności i z możliwością zadania pytań naszym prelegentom. Spotkanie to odbędzie się już w najbliższą środę 21 maja w sali konferencyjnej Hotelu „Miodosytnia” w Krakowie.